Powered By Blogger

måndag 27 september 2010

Verktygen

Jag förundras över människors tålamod att erövra olika verktygs möjligheter. Trots att det ofta tar lång tid och inte alltid känns meningsfullt från början kämpar man på. Det måste betyda att vi intuitivt känner på oss att verktygen, de är viktiga för oss. Som jag denna morgon som är kass på datorer, ovan att skriva, istället för att skriva, har ägnat morgonen åt att försöka få tillbaka "fönstret" där man skriver in adressen......jaa den var bara borta? För att sedan, när jag löst det första problemet, fastnade i att försöka öppna en bilaga i ett mail. Så simpelt och trivialt men det senare misslyckades ändå!
Med artefakterna bygger vi oss själva och världen. Historien och kulturen nästlar sig in i våra tankar. Och vi nästlar oss in i kulturen och historien, omformar den och våra verktyg så att de bättre passar in i det ständigt föränderliga pulserande livet och jaget.
 Även djur använder verktyg. Såg på TV hur någon slags apa höll på i sex år för att lära sig hur man knäcker en nöt( det tålamodet knäcker jag inte). Hoppas den var god.
Men tvärtemot vad Leif Strandberg påstår så överför även en del djur kunskap mellan generationerna.Viktig för dessa som för oss för artens överlevnad.
Men vi skiljer oss från djuren med vårt alldeles unika och mest förnämsta verktyg, vi skapar tecken.
Tecken som representanter för det de avser att föreställa. De ger oss helt andra möjligheter att kommunisera med varandra i ett symboliskt tänkande. Mellan individen och miljön finns alltid en mediering, vårt språk och våra bilder är exempel på detta. Så beroende på vilket språk man talar tar man in och utrycker världen på olika sätt även om man är samma person. Lyssnade nyss på radion på en japansk författare som bodde i Tyskland. Hon beskrev hur de olika språken påverkade hennes sätt att tänka, skriva och t.om hennes utseende då hon använde olika muskler i de olika språken. Japanska är ett mer visuellt språk än de europeiska som är mera som musik. Bara det gjorde skillnad menade hon.
Återkommer i morgon kring lite tankar kring vad bilder gör med oss. Skulle nog behöva läsa någon annans blog för att få en bild av hur den här uppgiften ser ut hos andra.

  
   

1 kommentar:

  1. Vilket inlägg.Du har ett härligt språk och du får med så många intressanta iaktagelser. Själv har jag inte skrivit något om läxan med verktygen ännu. Jag saknar "verktyg". Men bilden som verktyg är ju verkligen så mycket. Bilder är ju allt vi tänker, ser, upplever...
    Återkommer med ett inlägg på min sida. Ha det gott.

    SvaraRadera